Artykuł
Technik technologii żywności
Symbol cyfrowy zawodu: 314403
Kwalifikacje zawodowe:
- SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Z nami nauczysz się:
- organizować produkcję żywności,
- wytwarzać produkty spożywcze,
- kontrolować i oceniać jakość żywności,
- nadzorować pracowników produkcji,
- magazynować żywność,
- wykonywać specjalistyczne analizy surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Możesz pracować m.in. jako:
- kontroler jakości,
- technik laborant,
- technolog.
Możesz znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych, kuchni molekularnej,
- firmach zajmujących się przechowywaniem i dystrybucją żywności,
- swojej firmie w branży spożywczej,
- zakładach przetwórstwa spożywczego w działach: produkcyjnym, zaopatrzenia, kontraktacji, kontroli jakości surowców i żywności,
- laboratoriach analitycznych,
- prywatnych gospodarstwach mleczarskich.


