Wróć na początek strony
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do treści głównej
Przejdź do danych kontaktowych
Przejdź do menu górnego
Przejdź do menu lewego
Przejdź do menu dolnego
Przejdź do menu bocznego
Przejdź do mapy serwisu
Herb

Barista

Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „Barista” 

Zabezpieczenie przed robotami. Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

Pola oznaczone * są wymagane.

Barista

Artykuł

KURS - BARISTA

W ramach projektu "Fach w Rękach Zawodowców" 20 uczniów naszej szkoły zdobyło nowe uprawnienia z zakresu parzenia i przygotowywania napojów na bazie kawy czyli - barista.

Zakres szkolenia:

  • rejony uprawy kawy, otrzymywanie, odmiany, plantacji
  • kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy,
  • sprzęt baristyczny,
  • przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: Miscela, Macinacaffc, Machina, Mano,
  • alternatywne sposoby parzenia kawy: pouv-over, aeropress, drip, Cemex
  • przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo,
  • pienienie mleka,
  • przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappuccino, latte machisto
  • dodatki do kawy,
  • latte art. – sztuka „rysowania na kawie”.

 

Zaświadczenie  daje im możliwość podjęcia zatrudnienia w kawiarniach, oraz innych punktach gastronomicznych w których serwowane są napoje na bazie kawy.

Małgorzata Noculak

Zapraszamy do kontaktu

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.