Artykuł

KURS - BARISTA
W ramach projektu "Fach w Rękach Zawodowców" 20 uczniów naszej szkoły zdobyło nowe uprawnienia z zakresu parzenia i przygotowywania napojów na bazie kawy czyli - barista.
Zakres szkolenia:
- rejony uprawy kawy, otrzymywanie, odmiany, plantacji
- kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy,
- sprzęt baristyczny,
- przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: Miscela, Macinacaffc, Machina, Mano,
- alternatywne sposoby parzenia kawy: pouv-over, aeropress, drip, Cemex
- przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo,
- pienienie mleka,
- przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappuccino, latte machisto
- dodatki do kawy,
- latte art. – sztuka „rysowania na kawie”.
Zaświadczenie daje im możliwość podjęcia zatrudnienia w kawiarniach, oraz innych punktach gastronomicznych w których serwowane są napoje na bazie kawy.
Małgorzata Noculak


