Przejdź do wersji zoptymalizowanej dla osób niewidzących i słabowidzących
Góra
Menu górne
Menu prawe
Treść główna
Dół strony
Tablica Ogłoszeń

- baner_2a.jpg

 

 

 

 

technikum żywienia i usług gastronomicznych

 

Jeżeli masz smak i gust oraz talent kulinarny, a w przyszłości chciałbyś zarządzać nowoczesną restauracją i organizować przyjęcia, wybierz technikum usług gastronomicznych.

Program nauczania w technikum żywienia i usług gastronomicznych obejmuje przedmioty ogólnokształcące, w tym dwa języki obce: angielski i niemiecki, oraz następujące przedmioty zawodowe:

  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa gastronomii,
  • działalność gospodarcza w gastronomii,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • język obcy w gastronomii,
  • zasady żywienia,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • usługi gastronomiczne,
  • procesy technologiczne w gastronomii,
  • planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej,
  • obsługa klientów w gastronomii.


Podejmując naukę w zawodzie, uzyskujesz wiedzę i umiejętności w dwóch obszarach branży gastronomicznej:

T.6 Sporządzanie potraw i napojów.
T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Po realizacji każdego z bloków materiału odbywa się egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe.

Uczniowie w trakcie nauki odbywają 4 - tygodniową praktykę w zakładach gastronomicznych wszystkich typów, mają też możliwość odbywania staży zagranicznych.

Możliwości zatrudnienia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceny jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.


Absolwent może podjąć pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych. 


technikum żywienia i usług gastronomicznych - galeria

 
technikum żywienia i usług gastronomicznych
 
technikum żywienia i usług gastronomicznych
 
technikum żywienia i usług gastronomicznych
 
technikum żywienia i usług gastronomicznych
 
technikum żywienia i usług gastronomicznych
 
technikum żywienia i usług gastronomicznych
 
  • Paweł Nowak
  • Erasmus
  • Harmanice
  • Masfrost
  • Modernizacja kształcenia zawodowego
  • PNWM
  • Szkoła bez przemocy
  • Comenius
  • Szkoła z klasą
  • Szkoła współpracy
  • UP Wrocław
  • Uniwersytet wrocławski
  • PWSZ Nysa
  • Wiarygodna szkoła
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego, Wojska Polskiego 3, 57-220 Ziębice, pow. ząbkowicki, woj. dolnośląskie

projekt i hosting: INTERmedi@  |  zarządzane przez:CMS - FSI
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij