Od kilku lat tradycją naszej szkoły stały się obchody Dnia Zdrowej Żywności. Ich celem jest propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu, kształtowanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie, zachęcanie do zdrowego stylu życia, a także integracja środowiska szkolnego i rozwijanie uzdolnień młodzieży.
Obecnie bardzo dużo mówi się o zdrowym odżywianiu, ale wiedza na ten temat jest powierzchowna. Często też medialna moda na zdrową żywność nie idzie w parze z praktyką. Dlatego uczniowie naszej szkoły postanowili te hasła wprowadzić w czyn i 26 października tego roku pokazać, że nasze polskie warzywa są najlepsze, pozwalają zachować zdrowie, piękną cerę i zgrabną sylwetkę. Wszyscy uczniowie naszej szkoły mogli zasmakować potraw sporządzonych z ekologicznych produktów. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali dla swoich kolegów i koleżanek zdrowe, kolorowe i pełne witamin potrawy. Na stołach znajdowały się ciasteczka zbożowe, ciasto dyniowe, kasza jaglana z owocami, puddingi czekoladowe z nasionami chia oraz desery z kaszy jaglanej z malinami, koktajle z jabłek i jarmużu oraz naturalne soki jabłkowo-marchewkowe. Na ciepło serwowaliśmy zupę krem z topinamburu, pieczony topinambur z sosem czosnkowym oraz chipsy z jarmużu. O powodzeniu tej imprezy świadczy fakt, że wszyscy uczestnicy z niecierpliwością czekają na kolejną edycję Dnia Zdrowej Żywności.
Opiekun – Ewelina Dreszer.