Artykuł

Technik żywienia i usług gastronomicznych
Symbol cyfrowy zawodu: 343404
Kwalifikacje zawodowe:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Z nami nauczysz się:
- urządzać zakłady gastronomiczne,
- układać diety,
- sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
Możesz pracować m.in. jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
- mistrz sztuki kulinarnej
- pracownik firmy cateringowej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- prowadzić własną działalność
Możesz znaleźć zatrudnienie w:
- restauracjach, kawiarniach, hotelach,
- firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych,
- zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, sanatoria, pensjonaty, domy wczasowe.