Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „Technikum żywienia i usług gastronomicznych” 

Zabezpieczenie przed robotami. Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

Pola oznaczone * są wymagane.

Technikum żywienia i usług gastronomicznych

Artykuł

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Symbol cyfrowy zawodu: 343404

Kwalifikacje zawodowe:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Z nami nauczysz się:

  • urządzać zakłady gastronomiczne,
  • układać diety,
  • sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,

Możesz pracować m.in. jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
  • menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • prowadzić własną działalność

 Możesz znaleźć zatrudnienie w:

  • restauracjach, kawiarniach, hotelach,
  • firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych,
  • zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, sanatoria, pensjonaty, domy wczasowe.